Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

roosde roos staat symbool voor leven en dood, de eeuwigheid en de vergankelijkheid

De symboliek van deze maand start op 5 mei, bevrijdingsdag, de dag na dodenherdenking. Zelf heb ik de oorlog niet meegemaakt en kan daar vanuit eigen beleving dus niets over zeggen. Op deze dagen sta ik wel stil bij wat er in het verleden is gebeurd en voel ik me dankbaar voor de vrede en de vrijheid die vrede met zich meebrengt.

Deze dagen zet ik Etty Hillesum in het licht. Zij is voor mij een inspirator. Etty Hillesum heeft de oorlog wel meegemaakt en heeft deze niet overleefd, ze is op 30 november 1943 in Auswitch overleden.

Hieronder een paar uitspraken van haar die mij raken omdat het zo herkenbaar is.

8 maart 1942
Trouw, werkelijk trouw aan zichzelf en aan de waarden, die men hoogschat en de moed hebben zich ter wille van die trouw onbemind te maken bij anderen.

2 oktober 1942
Vruchten en bloemen dragen op elke plek grond waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn? En moeten wij er niet aan meehelpen deze bedoeling te verwezenlijken?

3 juli 1943 vanuit Westerbork in een brief aan vrienden:
‘Ik wilde alleen maar dit zeggen: de ellende is werkelijk groot en toch loop ik dikwijls, later op de avond, als de dag achter je in een diepte weggezonken is, met een veerkrachtige pas langs het prikkeldraad en dan stijgt er altijd weer uit m’n hart naar boven: dit leven is iets prachtigs en iets groots…..’

Op deze site kun je meer over haar lezen.

Warme groeten,

Sandra

Één reactie op “Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *